W tym tygodniu omawialiśmy temat związany z życiem na wsi, zwierzętami mieszkającymi w gospodarstwie oraz produktami, które możemy dzięki nim uzyskać. Dlatego też postanowiliśmy zorganizować zajęcia kulinarne, podczas których przedszkolaki mogły cofnąć się kilkadziesiąt lat wstecz i na własne oczy zobaczyć jak kiedyś powstawało masło. Każde z dzieci mogło własnoręcznie poubijać wiejską śmietanę w drewnianej maśnicy. Po jakimś czasie konsystencja śmietany zaczęła się zmieniać. Najpierw wyglądała jak bita śmietana, a potem oddzielił się od niej płyn- tzw. maślanka i w końcu pokazało się masło. Wszyscy wyczekiwali efektu końcowego, aby potem móc smakować wiejskiego chlebka ze smacznym masłem.
Bardzo dziękujemy Pani Kasi, która dostarczyła nam wiejską śmietanę i zaprezentowała dzieciom sposób powstawania zdrowego wiejskiego masła.

















