OBCHODY ŚWIATOWEGO DNIA WARZYW I OWOCÓW

W dniu dzisiejszym wszystkie przedszkolaki zamieniły się „małych kucharzy” i podjęły wyzwanie wykonania zdrowych jesiennych kanapek. Zanim jednak przystąpiły do działania, przypomniały sobie jak ważne dla naszego zdrowia jest spożywanie warzyw i owoców, oraz jak wiele wartości odżywczych nam dostarczają. Dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe warzywa i owoce. Następnie przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po umyciu rąk oraz warzyw dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, układały na nim przygotowane produkty tworząc na swoich talerzykach pełne witamin „kanapkowe arcydzieła”, które chętnie zajadały.

Dzięki takim zajęciom dzieci kształtowały w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku.

Dziękujemy rodzicom za dostarczenie produktów.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content